doctorat@ase.md +(373) 22 402992

Procedura de susținere a tezei de doctor

În conformitate cu actele normative în vigoare, procedura de susținere a tezei de doctor presupune următoarele etape:

ETAPA I. Examinarea tezei de doctor

Etapa II. Susținerea tezei de doctor

ETAPA III. Validarea titlului științific

ETAPA I. EXAMINAREA TEZEI DE DOCTOR ÎN CADRUL COMISIEI DE ÎNDRUMARE
  1. În urma finalizării cu succes a studiilor de doctorat și acumulării a 140 credite transferabile, pretendentul la titlul științific de doctor depune la Școala doctorală Dosarul cu următorul set de acte:
  2. Directorul Școlii doctorale ASEM analizează dosarul candidatului și, dacă se constată că acesta corespunde cerințelor regulamentare, îl transmite comisiei de îndrumare. Fiecare membru al comisiei efectuează expertiza tezei și elaborează un aviz. În termen ce nu depășește 1 lună, se convoacă o ședință, la care participă membrii CÎ, conducătorul de doctorat și, la dorință, alte persoane interesate sau cu experiență în domeniu.
  3. În cadrul ședinței CÎ pretendentul la titlul științific prezintă un raport detaliat (30-40 min), în care expune rezultatele obținute în cadrul cercetării, noutatea științifică, semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării, concluziile și recomandările trasate, prezintă materialele ce confirmă autenticitatea rezultatelor expuse în teză, precum și publicațiile la tema tezei;
  4. Fiecare membru al CÎ își expune imparțial obiecțiile și opiniile referitor la valoarea tezei printr-un aviz personal și completează Formularul evaluării tezei de doctor, care ulterior este generalizat într-un document unic.
  5. În funcție de punctajul acumulat în baza completării Formularului evaluării tezei de doctor, membrii CÎ vor adopta una din următoarele decizii asupra valorii tezei:
    • teza este apreciată ca bună și se recomandă spre susținere în CSP, dacă punctajul acumulat este cuprins între 71 -75;
    • teza este apreciată ca bună și se recomandă spre susținere în CSP cu condiția efectuării de către pretendent a modificărilor necesare, dacă punctajul acumulat este cuprins între 61 – 70;
    • teza este apreciată la nivel suficient, necesită modificări substanțiale, după care urmează reexaminarea ei la ședința repetată a CÎ, dacă punctajul acumulat este cuprins între 46 – 60;
    • teza este executată la limita de jos a cerințelor, necesită revizuire majoră; ea poate fi prezentată spre reexaminare nu mai devreme decât peste jumătate de an, dacă punctajul acumulat este cuprins între 31 – 45.
  6. Conducătorul de doctorat propune componența Comisiei de susținere publică (CSP) pentru a fi discutată și acceptată de membrii CÎ.
  7. CSP trebuie să fie alcătuită din cel puțin 5 membri:
    • președintele, ca reprezentant al ASEM cu funcție de conducere sau autoritate științifică;
    • conducătorul de doctorat;
    •  1 membru al comisiei de îndrumare;
    • 2 membri specialiști în domeniu din afara instituției care a înmatriculat studentul-doctorand.

    Membrii CSP trebuie să posede, în momentul când se examinează teza de doctorat, titlul de doctor în științe și cel puțin funcția științifico-didactică de conferențiar universitar sau de cercetător științific coordonator sau echivalentul acestora în cazul unor membri cooptați de peste hotare.

  8. Este întocmit procesul-verbal și Avizul CÎ privind susținerea tezei de doctor, valabil pentru un termen de maxim 1 an.
  9. În situații extraordinare (pandemie, etc.) se permite examinarea online a tezelor de doctor în cadrul CÎ, cu îndeplinirea următoarelor condiții:
    1. examinarea tezei în prezența fizică a candidatului și conducătorului de doctorat;
    2. prezența online a celorlalți membri ai CÎ și a persoanelor care doresc să participe la ședința de examinare a tezei, utilizând instrumentele de comunicare online;
    3. lista de prezență la ședință a membrilor CÎ trebuie să fie înlocuită cu înregistrarea audiovideo sau cu o altă dovadă a participării online a membrilor la examinarea tezei.
Etapa II. SUSȚINEREA TEZEI DE DOCTOR ÎN CADRUL COMISIEI DE SUSȚINERE PUBLICĂ
  1. În cazul în care teza corespunde cerințelor regulamentare, pretendentul la titlul științific depune, la Școala doctorală ASEM, dosarul pentru demararea susținerii publice a tezei de doctor cu următorul set de acte:
    • CV-ul pretendentului, format Europass
    • extrasul din procesul-verbal al Consiliului științific cu privire la aprobarea temei, a conducătorului de doctorat și a membrilor comisiei de îndrumare;
    • copia certificatului de absolvire a studiilor superioare de doctorat cu creditele acumulate;
    • lista publicațiilor științifice, care corespunde cu titlurile copiilor scanate ale respectivelor publicații;
    • avizul de acceptare a tezei de către conducătorul/ conducătorii de doctorat;
    • avizele membrilor CÎ și Formularul generalizat al evaluării tezei de doctor;
    • procesul-verbal și Avizul pozitiv al CÎ privind susținerea preventivă a tezei de doctor;
    • informația privind luarea în considerare a sugestiilor membrilor comisiei de îndrumare (sub forma unui tabel);
    • actele de implementare;
    • raportul de similitudini în urma verificării tezei prin Sistemantiplagiat.ro cu Rezoluția privind lipsa elementelor constitutive ale unui plagiat.
    • lista componenței CSP cu lucrările științifice publicate în domeniu al fiecărui membru al CSP;
    • teza de doctor copertată;
    • manuscrisul rezumatului tezei de doctor în limba română și engleză (sau limba română, limba rusă și limba engleză pentru vorbitorii de limbă rusă).
  2. Dosarul cu actele necesare demarării procedurii de organizare a susținerii tezei de doctor este transmis spre avizare Consiliului coordonator și de calitate a Școlii doctorale ASEM și, ulterior, spre aprobare Consiliului științific ASEM.
  3. În urma examinării dosarului pentru formarea CSP, Consiliul științific ASEM poate lua una din următoarele decizii:
    1. aprobarea /neaprobarea dosarului pretendentului la titlul științific;
    2. aprobarea formării CSP în componența propusă;
    3. aprobarea formării CSP cu modificări în componența propusă;
    4. respingerea demersului de formare a CSP.
  4. În baza deciziei pozitive a Consiliului științific este emis Ordinul Rectorului ASEM de formare a CSP în vederea susținerii tezei de doctor.
  5. CSP se consideră formată din ziua emiterii ordinului Rectorului ASEM. Durata ei de valabilitate este de 6 luni. În cazul în care pretendentul la titlul științific se află peste hotare, iar deplasarea în Republica Moldova presupune autoizolare în carantină, perioada de examinare și de organizare a susținerii tezei se prelungește automat până la încetarea acestor restricții.
  6. Susținerea publică a tezei este precedată de examinarea ei în cadrul unei ședințe preliminare a CSP, la care se autorizează publicarea rezumatelor la teză și se stabilește ziua, ora și locația ședinței de susținere publică a tezei de doctor.
  7. Cu cel puțin 30 zile înainte de susținere, pretendentul la titlul științific expediază membrilor CSP, Bibliotecii științifice a ASEM și Repozitoriului ASEM câte un exemplar identic de teză și rezumatele tezei, cu semnătura conducătorului de doctorat și a autorului pe reversul copertei.

    Transmiterea tezei și a rezumatelor tezei, varianta electronică, pentru plasarea pe site-ul ANACEC, se va face de către o persoană desemnată în acest scop din cadrul școlii doctorale/instituției. Solicitarea de plasare pe site-ul ANACEC va fi însoțită de următoarele documente:

    1. Cererea semnată de către candidatul la titlul științific, completat conform Modelului de cerere;
    2. Teza de doctor și rezumatele tezei, care respectă cerințele de redactare stabilite (format PDF), varianta electronică în versiunea care a fost supusă verificării antiplagiat;
    3. Raportul de similitudini.
  8. Susținerea publică a tezei este precedată de examinarea ei de referenții oficiali, care sunt obligați să prezinte președintelui CSP un aviz cu cel puțin 12 zile înainte de susținerea publică. Avizul, în volum de 3-5 pagini, trebuie să reflecte elementele obligatorii pentru teza de doctor, inclusiv corespunderea dintre conținutul tezei și lucrările publicate, să conțină aprecieri generale și analitice și să menționeze erorile depistate în teză. În avizul referentului oficial nu este admisă includerea unor fragmente din teza candidatului. Cu 10 zile înainte de susținerea publică a tezei, avizele referenților oficiali sunt puse la dispoziția candidatului. Teza de doctor poate fi înaintată spre susținere și în cazul unor avize negative ale referenților oficiali, dacă pretendentul la titlul științific nu-și retrage teza.
  9. Cu cel puțin 10 zile înainte de susținerea publică a tezei, pe site-ul ASEM este plasat un aviz care  informează specialiștii din domeniu referitor la data, ora și locul susținerii publice a tezei, tema tezei de doctorat și autorul ei, conducătorul/ conducătorii de doctorat, principalele rezultate științifice obținute, locul unde textul integral al tezei și rezumatele ei pot fi consultate.
  10. La ședința CSP pretendentul la titlul științific depune dosarul cu următoarele acte:
    • CV-ul pretendentului la titlul științific, format Europass;
    • ordinul Rectorului ASEM privind formarea componenței CSP;
    • copia certificatului de absolvire a studiilor superioare de doctorat;
    • lista lucrărilor științifice publicate la tema tezei;
    • procesul-verbal și Avizul CÎ privind susținerea tezei de doctor;
    • informația privind luarea în considerare a sugestiilor membrilor comisiei de îndrumare (sub forma unui tabel);
    • avizul conducătorului de doctorat;
    • informații privind competențele profesionale ale membrilor CSP
    • avizele referenților oficiali, semnate de aceștia;
    • avize la rezumatul tezei de doctor;
    • raportul de similitudini cu rezoluția privind lipsa elementelor constitutive ale unui plagiat;
    • adeverința de depunere a unui exemplar tipărit de teză și a rezumatului în fondul Bibliotecii științifice și în Repozitoriul ASEM;
    • Procesul-verbal al ședinței preliminare a CSP la care a fost autorizată publicarea rezumatului științific şi stabilită data susținerii publice a tezei;
    • Buletinul de identitate a pretendentului la titlul științific;
    • Actele de implementare a rezultatelor cercetării;
    • Decizia Consiliului științific ASEM privind aprobarea temei tezei de doctor, a conducătorului științific și a membrilor Comisiei de îndrumare;
    • teza de doctor copertată;
    • rezumatele tezei de doctor în limba română și engleză, eventual și în limba rusă.
  11. Susținerea publică a tezei poate avea loc în prezența tuturor membrilor CSP sau în lipsa motivată doar a unuia dintre ei, dacă acesta a prezentat aviz favorabil și fișa de vot completată preliminar. Avizul referentului absent se va citi integral în ședința de susținere a tezei. Prezența cetățeanului străin în calitate de referent oficial sau membru al CSP poate fi asigurată în regim online.
  12. Mersul ședinței presupune următoarele etape:
    • Președintele CSP prezintă pretendentul la titlul științific, conducătorul de doctorat și membrii CSP.
    • Președintele CSP trece în revistă actele prezentate în dosarul pretendentului, corespunderea acestora actelor normative în vigoare, răspunde la întrebările care eventual pot să apară.
    • Pretendentul la titlul științific expune pe parcursul a circa 30 minute metodologia de cercetare aplicată și rezultatele științifice conținute în teza de doctor.
    • Pretendentul la titlul științific răspunde la întrebările parvenite din partea membrilor CSP sau a altor persoane prezente la susținere.
    • Președintele CSP dă citirii Avizul Comisiei de îndrumare, iar pretendentul raportează asupra îndeplinirii sugestiilor exprimate în cadrul acestei comisii.
    • Referenții oficiali își expun opiniile asupra tezei, obiecțiile și sugestiile fiind citite din avizul elaborat.
    • Pretendentul la titlul științific răspunde la obiecțiile și sugestiile referenților.
    • La necesitate, are loc o discuție liberă asupra valorii științifice și aplicative a tezei cu implicarea tuturor participanților la ședință.
    • Membrii CSP completează Fișa de evaluare a tezei de doctor, în baza căreia se întocmește o fișă integratoare.
    • În baza unui formular special, membrii CSP votează atribuirea calificativului tezei de doctor și conferirea titlului științific. Dacă aprecierile asupra tezei de doctor permit atribuirea unuia dintre calificativele ”Excelent”, „Foarte bine”, „ Bine” şi „Satisfăcător”, este propusă acordarea titlului științific de doctor. Decizia se ia în baza votului deschis a cel puțin 2/3 a membrilor CSP. În cazul atribuirii calificativului „Nesatisfăcător” CSP, în baza argumentelor aduse de către membrii comisiei, precizează elementele de conţinut care urmează a fi ajustate sau completate în teza de doctor şi stabilește posibilitatea unei susțineri repetate, dar nu mai devreme de 6 luni de la data primei ședințe de susținere a tezei. A doua susţinere publică a tezei are loc în faţa aceleiaşi CSP. În cazul în care şi la a doua susţinere se obţine calificativul „Nesatisfăcător”, pretendentului la titlul de doctor i se refuză conferirea acestui titlu în mod definitiv.
    • Președintele CSP dă citirii Decizia CSP referitor la gradul de noutate și valoarea științifică și practică a rezultatelor obținute în teza de doctor, pe care membrii CSP o aprobă prin vot deschis.
    • Pretendentului la titlul științific i se oferă cuvânt de încheiere, iar președintele declară ședința CSP finalizată.
  13. În termen de 5 zile de la susținerea publică a tezei de doctor, candidatul este obligat să depună un exemplar al tezei în fondul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, cu prezentarea adeverinței corespunzătoare.
  14. În situații extraordinare (pandemie) se aprobă examinarea online a tezelor de doctor în cadrul CSP în următoarele condiții:
    1. examinarea tezei în prezența fizică a candidatului, a președintelui și conducătorului de doctorat;
    2. prezența online a celorlalți membri ai CSP și a persoanelor care doresc să participe la ședința de examinare a tezei, utilizând instrumentele de comunicare online;
    3. plasarea prealabilă a link-ului la care poate fi urmărită examinarea online a tezei pe pagina ASEM și transmiterea ei ANACEC.
    4. lista de prezență la ședință a membrilor CSP trebuie să fie înlocuită cu înregistrarea audiovideo pe suport electronic a ședinței sau cu o altă dovadă a participării online a membrilor la examinarea tezei.
  15. Pretendentul la titlul științific pregătește Dosarul de validare a titlului conferit, transmite acest dosar Senatului ASEM pentru confirmare și, ulterior, ANACEC pentru expertizare și validarea titlului științific conferit de către CSP.
ETAPA III. VALIDAREA TITLULUI ȘTIINȚIFIC DE CĂTRE ANACEC
  1. Dosarul pentru validarea titlului științific acordat este depus la cancelaria ANACEC și va conține:
    • Demersul ASEM privind confirmarea titlului științific de doctor în științe economice;
    • Decizia Senatului ASEM de a conferi titlul științific semnată de rectorul ASEM;
    • Teza de doctor;
    • Rezumatul tezei în limba română și într-o limbă de circulație internațională;
    • Procesul-verbal al susținerii publice a tezei de doctor, semnat de președintele CSP;
    • Declarația semnată de candidat și de conducătorul de doctorat privind asumarea răspunderii cu privire la asigurarea originalității conținutului tezei, precum şi a respectării standardelor de calitate şi de etică profesională;
    •  Lista publicaţiilor la tema tezei de doctor și suplimentul cu copiile scanate ale publicațiilor;
    • Curriculum vitae al pretendentului (tip Europass);
    • Informații privind competențele profesionale ale membrilor CSP;
    • Copii ale rapoartelor/referatelor/avizelor referenților oficiali, membri ai CSP;
    • Avizele la rezumatul tezei de doctor;
    • Raportul de similitudini succint și rezoluția privind lipsa elementelor constitutive ale unui plagiat;
    • Înregistrarea video a susținerii publice a tezei pe suport electronic;
    • Copia actului de identitate al pretendentului;
    • Alte documente, la decizia ASEM:
      • Decizia Consiliului științific ASEM privind aprobarea temei tezei de doctor, a conducătorului științific și a membrilor Comisiei de îndrumare;
      • Copia certificatului de absolvire a studiilor superioare de doctorat cu creditele acumulate;
      • Procesul-verbal și Avizul Comisiei de îndrumare privind susținerea prealabilă a tezei de doctor;
      • Avizele membrilor Comisiei de îndrumare și a Conducător(ului/ilor) de doctorat;
      • Formularul de evaluare a tezei în cadrul Comisiei de îndrumare;
      • Ordinul Rectorului ASEM privind aprobarea CSP a tezei de doctor;
      • Lista de prezență membrilor CSP a tezei de doctor și Lista specialiștilor invitați;
      • Fișa de evaluare a tezei de doctor de către membrii CSP a tezei de doctor;
      • Procesul-verbal privind rezultatele votării membrilor CSP a tezei de doctor;
      • Adeverințele prin care se confirmă depunerea tezei și a rezumatelor tezei în fondurile Bibliotecii naționale și Bibliotecii Științifice ASEM și în format electronic în Repozitoriul ASEM (irek.ase.md);
      • Certificatele/Actele implementării rezultatelor cercetării.
  2. Responsabilitatea pentru corectitudinea și plenitudinea actelor incluse în dosarul de atestare și corespunderea lor actelor normative o poartă președintele CSP și pretendentul la titlul științific.

  1. Dosarul de atestare înregistrat la ANACEC este transmis Direcției evaluare în cercetare și inovare, care, după o examinare primară, îl transmite Comisiei de experți. Această comisie examinează teza de doctorat conform criteriilor stabilite, rezumatele și dosarul de atestare, rezoluția privind lipsa elementelor constitutive ale unui plagiat, publicațiile la tema tezei și formulează concluzii privind corespunderea acestora standardelor de calitate.
  2. Consiliul de conducere al ANACEC în baza propriilor aprecieri, a propunerilor secțiilor de profil, a comisiilor de experți, a experților independenți adoptă decizia asupra dosarului. În cazul depistării în dosar a unor falsuri sau a unor activități incompatibile cu etica omului de știință, el respinge dosarul și aplică sancțiunile corespunzătoare CSP care l-a prezentat. Termenul de examinare a dosarelor la ANACEC este de până la 4 luni.
  3. ANACEC confirmă sau respinge decizia CSP și a Senatului ASEM privind conferirea titlului științific de doctor. Drept dată a conferirii titlului științific de doctor este considerată data ședinței de susținere publică a tezei de doctor în CSP.
  4. În baza validării de către ANACEC a titlului științific acordat de CSP, ASEM eliberează diploma de doctor în științe. Pe diploma de doctor se înscrie calificativul obţinut şi o menţiune în limba latină, după cum urmează: Summa cum laude pentru calificativul „Excelent”; Magna cum laude pentru calificativul „Foarte bine” și Cum laude pentru calificativul „Bine”.
  5.  În cazul în care ANACEC respinge decizia de conferire a titlului științific în baza susținerii tezei de doctorat, ASEM primeşte o motivaţie scrisă de invalidare din partea acesteia. Teza de doctorat revizuită poate fi retransmisă ANACEC în termen de un an de la data primei invalidări. Dacă lucrarea de doctorat nu este transmisă în termen de 1 an sau aceasta este respinsă și a doua oară, titlul de doctor nu va fi confirmat.